sobota 27. srpna 2011

Recenze - Město z kostí

Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou "vnitřní zrak"? To by rádi věděli i Lovci stínů... Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.



Život ve lži:
Myslíte si, že znáte své rodiče, žijete poklidný život se svou matkou v New Yorku, máte skvělého "strejdu jménem Luck a nejlepšího přítele Simona. A v tom se vám život obrátí o 360 stupňů. Tak tohle se stalo hlavní hrdince knihy Clary Frayové. Zjišťuje, že svou matku vůbec nezná, Luck není ten za koho ho považuje a do toho všeho se ocitla pro ni v neznámém světě Lovců stínů.

Lovci stínů:
Jsou lidé, kteří bojují proti zlým démonům a podsvěťanům, což jsou upíři, vlkodlaci, skřeti... Doba se ale změnila a s podsvěťany se uzavřely dohody, podle kterých se budou chovat slušně a Lovci stínů je nebudou zabíjet. I přes to se ale najdou tací, kteří dohody porušují a je potřeba zasáhnou. V New Yorku s démony a podsvěťany bojují Alec, Isalela a Jace.
Lovcem stínů se ovšem nemůže stát jen tak někdo. Můžou to být pouze děti, ale ne jakékoliv. Většina by totiž mohla při přeměně zemřít.

Láska a její překážky:
Jak už to bývá snad ve všech dnešních knihách, hlavní hrdinové se do sebe zamilují. Musím uznat, že jako dvojice k sobě skvěle sedí. Autorka jejich povahy vytvořila velice dobře. Clazy dokáže Jace usadit a nebudu vám nic nalhávat, on to opravdu někdy potřebuje.
I tady jako v jiných knížkách to ale nemají jednoduché. Neřeknou si miluju tě a budeme spolu žít šťastně až do smrti. Tady opravdu ne. Čeká na ně dost překážek. Některé si vytváří sami, některé ne. Ale jen jedna je zásadní. Díky ní se toho dost změní.


Zloduch:
Bez toho by to přece nebylo ono, o čem by potom příběh vůbec byl že? Zloduch v téhle knize se jmenuje Valentýn a pěkně mě štve. Je to bývalý Lovec stínů, která chce změnit svět Stínů a nebojí se jít přes mrtvoly. A to ani těch, které dřív údajně miloval.

Humor:
Úžasná knížka pro odreagovaní od pochmurný témat. Skoro pořád jsem se smála. Ty úžasné hlášky, které vypouštěl Jace z pusy, to bylo něco.
"Kdyby byla doslovnost smrtelná nemoc, zemřela by jsi už jako malá" :) No teď to asi není tak vtipné, museli by jste si to spíš přečíst v knížce se vším, co k tomu patří.
Skvělé taky bylo, jak Clary dokázala Jace dobře odpálkovat. Nenechala si nic líbit, což se mi na ní zamlouvalo. Jeace je totiž trochu namyšlený, ale k jeho osobě to prostě patří. Bez toho by to nebyl on.

Obyčejní lidé jsou slepí:
Nemyslím to doslovně, jako, že lidé na celém světě najednou oslepnou, ale tak, že obyčejný člověk neboli civil neví nic o světě stínů a ani jej nevidí. Vše je chráněno iluzí, kterou normální člověk neprokoukne, pokud o světě stínů nic neví. Napřiklad vidíte rozpadlý dům, ale to není skutečné. Doopravdy je tam místo sutin nádherná katedrála, kde žijí Lovci stínů z New Yorku. Jenže civil o tom nemá ani ponětí a rozpadlé budově se vyhne, což je cílem světa stínů.


Kniha:
V téhle knize najdete vše od upírů, vlkodlaků...až po víly a jiné nadpřirozené bytosti. Právě tohle si mi na příběhu líbí, že autorka se nezabývá pouze jedním druhem nadpřirozených bytostí, ale naopak, zabývá se všemi možnými.
Podle mě je ale potřeba čist knihu pozorně, protože bych řekla, že je to jeden ze složitějších dějů, který knize ale neubírá na dokonalosti, naopak spíše jí přidává, protože se nejedná o rovnou linii, ale o linii, která se rozvětvuje různými směry.


Můj názor:
Povedený příběh, skvěle vymyšlené charaktery postav a dobrý výběr prostředí.
Je psaný zábavně, čtivě a zbytečně se natáhne a nerozvádí každou hloupost.

Hodnocení: 

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku. 

Na stránkách Mladé fronty si také můžete tuto knihu objednat.

2 komentáře:

  1. Nástroje smrti patří k mým nejoblíbenějším sériím! :) Momentálně čtu třetí díl a nejspíš se mi zatím líbí nejvíc ze všech. A ty hlášky nemají chybu, to máš pravdu.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky patří k mým nejoblíbenější sériím :) Akorát mě trochu štve překlad jména Krasomil Pohroma, v originále je to Magnus Bane. Bylo by lepší, kdyby to nechali v originále.

    OdpovědětVymazat