úterý 23. srpna 2011

Recenze - Les kostí

Anotace:
Hlavná hrdinka Mary žije v postapokalyptickej kolónii, ktorú obklopuje v tesnom zovretí Les kostí plný znesvätených zombií. Obyvateľov pred nimi chráni iba plot z pevného pletiva. Ľudia pomaly zabúdajú na minulosť, podaktorí už ani neveria, že kedysi existovala rozvinutá civilizácia, iní zasa žijú v presvedčení, že za Lesom kostí, v ktorom na nich číha nebezpečenstvo, už nič nie je. Iba nepatrná hŕstka si zachovala vieru v existenciu života za Lesom. Mary hľadá odpovede na nepohodlné otázky: Prečo sa Znesvätení vrátili? Je kolónia naozaj jediným miestom na Zemi, v ktorom dnes existuje život? Dá sa prejsť Lesom kostí a nestať sa Znesvätenou? A ešte čosi – Mary verí v lásku.

Nakladatelství: Slovart.sk
Počet stran: 300
Vazba: Vázaná
Datum vydání: 15. 6. 2011

Svět jaký známe neexistuje:
Ve světě, kde žije Mary není nic takového, jako dnes. Létání na měsíc, mrakodrapy, auta, letadla, veškerá technika... To vše je minulostí. Líbilo se mi, jak autorka popsala pocity Mary, když viděla staré výstřižky z novin The New York Times, kde byl obrázek s nadpisem New York City a na něm byly vyfoceny mrakodrapy. To, jak se divila, že fotka je udělána z výšky, jako by někdo lítal a taky to, jak velice opatrně se k výstřižku chovala. Pro nás je tohle vše samozřejmostí, fotky, auta, letadla... nebereme to jako vzácnost, ale Mary ano. Nic takového totiž nezná, žije ve světě, kde mají jen to nejnutnější. 

Půjdeš za plot a zemřeš:
Tohle vtloukají dětem do hlav už od narození. Za potem není bezpečno, jen v kolonii. Lidé se plotu nesmí ani dotknout, dokonce se k němu jen přiblížit. Žijí v kolonii, kde je pár set lidí. Mají jen omezený prostor, kde se mohou pohybovat. Jsou si soběstační, vše si pěstují, vyrábí sami... A jestli je něco za plotem? Tak to nikdo neví. I když říct, že neví není asi moc přesné. Oni vlastně přesně neví, jestli tam něco je nebo ne. Sesterstvo jim tvrdí, že jejich kolonie je jediná, která zůstala. A pro lidi je jednodušší tomu věřit, než aby přemýšleli o opaku. Ale najdou se i tací, kterým to nedá a nevěří, že jejich kolonie zůstala poslední na celém světě. To přece není možné říkají si. A právě mezi ně patří Mary.

Znesvěcení:

Objevili se po Návratu. Jsou to lidé, které postihl virus a kteří se živí lidským masem. Nákazu šíří dál tím, že dalšího člověka kousnou a ten se změní v znesvěceného. A právě tihle žijí v Lese kostí za plotem kolonie. Vypadají příšerně. Maso jim odpadává z těla, jsou zohaveni, mají polámané končetiny od toho, jak se neustále snaží dostat přes plot do kolonie, kde cítí lidi, což je jejich potrava.



Marry:
Narodila se v kolonii a nic jiného nezná, vlastně ano, matka ji vždy vyprávěla příběhy o oceánu a Mary se na ně upnula. Nestačí ji život v kolonii, chce něco víc, chce zjistit, co je za plotem a Lesem kostí, kde žijí znesvěcení a přes který vedou chodníky na které mají od Sesterstva zakázáno   chodit. Touží po tom, aby jednou spatřila oceán, je jim přímo posedlá.

Sesterstvo:
Jsou to vlastně jeptišky, které se "starají" o blaho kolonie. Jsou nejmocnější z celé kolonie a vědí více než ostatní lidé. kteří tam žijí. Zdají se velice milé a taky to vypadá, že se snaží o blaho a prosperitu. Zdání ovšem může klamat. Ano, skrývají totiž tajemství a to ne jen tak nějaké. Není se proto co divit, když hrozí jejich odhalení. Jsou schopné udělat vše pro to, aby jejich tajemství zůstaly tajemstvími. 

Můj názor:
Zajímavá kniha, která nenechá člověka v klidu. Připadala mi ale dost pochmurná, hodně se tam mluvilo o smrti, která vlastně provázela celou knihu. 
Já většinou u knížek moc nebrečím, ale u téhle jsem brečela skoro pořád. Spotřebovala jsem snad stovku kapesníčků :)
Co bych ale vytkla, tak to, že autorka pořádně nevysvětlila jaké události předcházely Návratu a jak se to stalo.


Hodnocení: 





Timto bych taky chtěla moc poděkovat nakladatelství Slovart.sk za poskytnutí recenzního výtisku. 

Objednávat knihu můžete zde

U nás v České republice knih vyšla pod názvem Les rukou a zubů. 



Žádné komentáře:

Okomentovat