neděle 18. září 2011

Recenze - Dvě zrcadla

Obálka titulu Dvě zrcadlaAnotace:
Kdyby si Joshua Merboth nekoupil starobylý dům nedaleko od Longville, zřejmě by nikdy Katy Simmonsovou nepoznal. A nikdy by nepřišel na to, že láska může být silnější než peklo smrti a krve.
Joshua spatří Katyinu tvář poprvé v prastarém zrcadle, které objeví na půdě chátrajícího sídla. Nemůže slyšet její srdce ani cítit její vůni. Nemůže jí ublížit. Jeho stříbrné oči se mohou jen dívat a v jeho duši se objeví záblesk čehosi, o čem si myslel, že už je navždy ztraceno. Ale co když přijde den, kdy zjistí, že mu to nestačí? Co když víc než po lidské krvi začne toužit po zvuku jejího hlasu? Má někdo jako on vůbec právo chtít něco víc než
její úsměv?
V romantickém příběhu s prvky fantasy se v rychlém sledu událostí střídají promluvy obou hlavních hrdinů a my sledujeme napínavý děj ze dvou úhlů pohledu.
V knize najdeme všechny atributy spojené s tímto žánrem; především však rozehrává odvěké téma o síle lásky a boji dobra se zlem.




Nakladatelství: Host 
Počet stran: 260
Vazba: Tvrdá
Datum vydání: 2011


Příběh:
Všichni určitě dobře znáte sérii Twilight autorky Stephenie Meyer. Já ji mám přečtenou asi čtyřikrát a tak můžu říct, že v knize Dvě zrcadla jsou určité podobnosti se sérií Twilight. Neříkám, že celý příběh, ten se totiž odvíjí trochu jiným směrem, ale přes to se tam najdou. Při čtení mě to dost rozčilovalo. Ovšem, abych nepsala jen záporně, tak musím říct, že se mi líbil nápad se dvěma zrcadly , které ale neukazují odraz člověka, který se do nich dívá, ale ukazují odraz úplně někoho jiného v jiné místnosti.


Pocity a myšlenky hrdinů:
Kromě podobností v příběhu byly podobné i myšlenky a pocity hrdinů, některé věty, které vypouštěli z úst, byly opravdu dost podobné těm, které říkali krdinové ze série Stmívání. A právě tohle mi opravdu hodně vadilo. Někdy jsem se musela dokonce smát, jak moc stejné to bylo. Kdyby se autorka vyvarovala těchto podobností, mohl by z toho být opravdu úžasný příběh. Dost mě to mrzelo, protože myšlenka se zrcadly a upíry byla opravdu dobrá.


Kate:
Obyčejná holka, která si koupí nádherné zrcadlo, její svět se ale od základů změní, když místo svého odrazu v zrcadle spatří odraz muže, který nemůže dostat z hlavy a do kterého se zamiluje. Má ovšem taky nejlepšího přítele, který ji muluje, ale ze kterého se místo lovce medvědů vyklube někdo úplně jiný, který ji chce za každou cenu chránit.
Kate je dívka, která už chodí do práce, ale stále žije u své matky. U nás to není nic neobvyklého, hodně lidí takto dlouho bydlí a to především kvůli financím, ale v Americe, kde se odehrává děj knihy to tak nebývá. Tam se od rodičů většinou stěhují velice brzy i když nebydlí s přítelem, tak žijí sami. 


Joshua:
Upír, který se zamilovala do lidské dívky a který je schopný se kvůli ní změnit o 360 stupňů. Slunce mu neublíží, ale lidé ho ve slunečním světle nesmí vidět, niky nespí, nejí - pije jen krev, je neuvěřitelně silný a rychlý, život pro něj není už nijak zajímavý, dokud nespatří Kate. Není vám tohle všechno povědomé? Ovšem svým způsobem jsem si ho oblíbila. I přes všechny výtky téhle knize si mě něčím získal.



Danny:
Postava, kterou jsem si hned na začátku oblíbila. Asi proto, že je podobný Jacobovi z Twilight. Je milý, obětavý, ale taky bojovný a ochranářský. Bohužel stejně jako Jacob jeho vztah s hlavní hrdinkou neopadl tak, jak by si on představoval. Na konci knihy navíc jeho příběh zůstal otevřený, četla jsem ovšem, že autorka připravuje knihu o něm.


Kniha:
Líbil se mi ale styl, jakým byla psaná a to tak, že na začátku každé kapitoly byl kousek vysvětlení Joshuovi minuslosti. Taky to, že kniha je psaná jek z pohledu Kate, tak i z pohledu Joshui. 
I přes všechny mé výtky si mě kniha prostě získala. 


U hodnocení jsem tentokrát hodně přemýšlela, jestli dát tři, nebo čtyři hvězdičky. Nakonec i přes mou rozporuplnost, kterou ve mě kniha zanechala jsem se rozhodla pro tři hvězdičky. 


Hodnocení:  


Tímto bych také chtěla moc poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku.


2 komentáře:

  1. Konečně někdo, s alespoň trošku pozitivní recenzí na Dvě zrcadla! :D Příjde mi totiž, že skoro všichni píšou, jak tahle knížka za moc nestála a právě že je to taková menší "parodie" na Stmívání. Já osobně jsem si ji totiž chtěla pořídit. Přeci jen se od české autorky na toto téma a v takovém stylu moc nevidí (a nepopírám, že i obálka na mě zapůsobila :). Tak se tě tedy mězi čtyřma očima ptám .. Má to cenu?

    OdpovědětVymazat
  2. Je pravda, že je to taková menší parodie na Stmívání, protože hodně vět a myšlenek hrdinů se až nápadně podobá tomu, co je napsané právě ve Stmívání. Což mě docela vytáčelo, ale je to asi tím, že autorka psala fan fiction právě na sérii stmívání. Každopádně, jak jsem psala kniha si mě přes to všechno něčím získala, nevím přesně čím to je možná právě tou podobou se stmíváním. Ale taky mě to samozřejmě naštvalo, protože "kopírovat" by se nemělo.
    Nemůžu ti přesně říct, jestli to má cenu, nebo ne. Protože každý na to může mít jiný názor. Řeknu ti to ale takhle, pokud jsi fanoušek série Stmívání, tak bych ti to doporučovala si přečíst. Kdybych neznala Stmívání kniha by si mě okamžitě získala, ale tím, že už předtím bylo něco takového napsáno a nebudu ti lhát, bylo to rozhodně mnohem lepší, tak z toho mám takové rozporuplné pocity.
    Ale není na škodu si to přečíst.
    Být tebou, první bych si to půjčila v knihovně, pokud to u vás mají a podle toho bych se rozhodla si to třeba koupit, nebo ne.

    OdpovědětVymazat