středa 14. září 2011

Recenze - Hunger games: Síla vzdoru

hunger games_sila vzdoru_s150Anotace:

Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být.
Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo…
Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká…

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 344
Vazba: Měkká
Vydáno: 2011



Závěrečná kniha dech beroucí trilogie z pera Suzane Collins.
Nechť 76. Hladové hry započnou!!!

Třináctý kraj:
Ano, 13. kraj existuje. Byl sice Kapitolem zničen, ale jen na povrchu. Obyvatelé, kteří přežili žijí v podzemí, kde mají vybudované rozlehlé bludiště chodeb a místností. Pomohl uprchlíkům z 12. kraje, kteří stačili utéct před zničením jejich domovů. 13. kraj ji poskytl útočiště.
Já osobně jsem si 13. kraj moc neoblíbila. Panují tam přísné pravidla, každý den mají lidé určený rozvrh prací, jídlo nesmí odnášet z jídelny... Hlavou je prezidentka Coinová, která mi byla opravdu hodně nesympatická. Další věc, která se mi na 13. kraji nelíbila bylo to, že jakmile začali být soběstační a Kapitol je nechal na pokoji, kvůli jaderným zbraním, tak se nijak moc nesnažili pomoci ostatním krajům.


I malá jiskra může zažehnout velký požár:
Přesně tohle udělala Katniss neboli Dívka v plamenech neboli Reprodrozd. Jak jsme se dozvěděli, kraje už delší dobu organizovaly vzpouru proti Kapitolu, potřebovali ovšem někoho, kdo by zažehl jiskru. Poté už se dalo vše do pohybu. Ovšem Katniss je jen pěšák v této válce, ale potřebují ji. Je totiž zároveň symbolem naděje a stačí, že ji lidé vidí, okamžitě se zvětší jejich odhodlání.


Komu mám věřit?
Přesně tuhle otázku si podkládá Katniss. Protože i spojenci nemusí být takoví, jací se na první pohled zdají. A přímo dokonalým příkladem je prezidentka Coinová. No jo, touha po moci je velice silná.

Pár životů je třeba obětovat pro dobro celého lidstva:
Tak tímhle se řídí jak rebelové, tak Kapitolané.. Válka už je prostě taková. Nakonec to dopadá tak, že Kapitol vraždí své lidi i povstalci vraždí své a je úplně jedno, že jsou na stejné straně. A tžo, že tavraždí nevinné lidské bytosti je jim úplně jedno. Pár životů navíc se přece dá omluvit, když je to pro záchranu lidstva. No, nevím.

Dávno bych byla mrtvá, nebo na psychiatrii:
To, co všechno musela Katniss vydržet a zvládnout bylo neskutečné. V 17 letech přežít dvakrát Hunger games, být symbolem naděje ve válce s Kapitolem a bojovat ve válce, pro nás něco nesplnitelného. Kolik bolesti si musela vytrpět a to nejen fyzické, ale i psychické. Neskutečně moc fyzických zranění, ale taky psychických, protože tolik lidí, které viděla umírat, její milovaní, lidé kteří stáli na její straně... Tohle snad člověk nemůže ustát. Katniss to ale ustála, sice je to opravdu hodně poznamenalo, ale celkem to zvládla.


Rebelové ve spárech Kapitolu:
Kapitol se s nikým nemazlí a to platí obzvlášť pro rebely. Informace se z nich snaží dostat pomocí mučení a je jim úplně jedno, že nic nevědí, nebo nemůžou mluvit. Peeta se do jejich spár dostal bohužel taky a opravdu hodně ho to poznamenalo a změnilo.



Můj názor:
V této knize měl mnohem větší prostor Hurikán, kterého nám opravdu moc ráda, proto mě na konci bohužel trochu zklamalo, když nebylo pořádně popsané, co se s ním stalo.
Každopádně tuhle sérii miluju. Suzane Collins dokázala dostat na stránky papíru svět, který vás okamžitě vtáhne. Od knihy se prostě nedá odtrhnout. To, jak úžasně dokázala vymyslet i sebemenší detail a zasadit zvrat děje kde už by jste ho ani nečekali. Naprosto úžasné. Mrzí mě, že touto knihou končí, protože se četla opravdu skvěle


Hodnocení: 

Tímto bych také chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Žádné komentáře:

Okomentovat