středa 21. září 2011

Knihy si navzájem podobné

Snad nikdy jsem z knihy neměla tak rozporuplné pocity jako právě teď. České autory jsem odjakživa nemusel. Ale anotace na knihu Dvě zrcadla mi přišla docela lákavá nato, že to bylo od české autorky. Ovšem po přečtení nevím, co si myslet. A právě to mě přimělo napsat tenhle článek.

Na jednu stranu chápu, že napsat v dnešní době kvalitní fantasy knihu, která by obstála v už tak zahlceném trhu je těžké, ale jak všichni vidíte, jde to. Chce to jen talent a hodně představivosti. Já sama bych měla strach se v téhle době do něčeho takového vůbec pustit. Ovšem jsou tací, kteří z toho strach nemají a do psaní knihy se pustí. Někteří to zvládnou bravůrně a z jejich knihy se stane bestseler, jiní to nezvládnou vůbec a jejich kniha se skoro nedá číst, a pak jsou tady tací, jejichž knihy v nás dokáží zanechat rozporuplné pocity.

All Girly Stuff!!! ♥♥♥'s Photos - ♥♥♥ Girly Photography - part 18 ♥♥♥A právě takovou se pro mě stala například kniha Dvě zrcadla, ale ne jen tady ta jedna.
Na jednu stranu mi kniha přišla opravdu povedená. Vtáhla mě do děje. Líbilo se mi, co autorka vytvořila.
Na druhou stranu jsem si ale uvědomila, že většinu v příběhu sama nevytvořila, ale, nejlíp bych to asi vystihla slovem okopírovala a trochu pozměnila ač třeba neúmyslně. Protože, když si člověk přečte pár knih a pak se snaží napsat svou vlastní, ač nevědomě, stává se, že do svého příběhu zakomponuje něco z příběhu někoho jiného. I mě samotné se to stávalo například ve škole pří psaní slohovek. Já vím, přirovnání to není moc dobré :) Proto si teď, když píšu nějaké recenze raději ty na jiných blozich nečtu, dokud nemám napsanou svou vlastní a svůj vlastní názor, protože by se mohlo stát, že bych neúmyslně použila myšlenky někoho jiného, což bych samozřejmě nechtěla.


Co mi připadá taky zvláštní je to, že nakladatelství, které chce knihu vydat autora rukopisu neupozorní na podobnosti s jinou již vydanou knihou. Pravděpodobně to bude tím, že si myslí, že by zrovna z tohoto díla mohly být nějaké ty penízky. Když takové ty knihy od jiných autorů můžou být v žebříčcích na prvních místech, tak proč ne taky tato že? Hlavní linie příběhu je trošku jiná, ale ostatní je dost podobné, však to nevadí, tím líp se to bude prodávat, protože tyhle knížky mají čtenáři přece rádi.

MagnifiqueKdyž to shrnu, přesto, že se mi kniha může líbit sebevíc, její příběh mě strhnou a já ji přečtu během jednoho dne, tak mi to kazí každá věta, která se až nápadně podobá jiné knize, která už dávno vyšla. Což mě opravdu mrzí, protože ten příběh by jinak nemusel být špatný. Jen kdyby se autorka vyhnula tomu "kopírování"! Mohlo by to dopadnou klidně tak, že z knihy by se stal další bestseler. Protože úspěch knih nezáleží jen na autorovi, ale také na čtenářích. Jak se ji příběh bude líbit, jestli pro ně bude čtivým, nebo ne, jestli se jim bude kniha líbit nakolik, že si ji koupí a zařádí do svojí knihovny.

imgfave - amazing and inspiring imagesKdyž už jsem se tak rozepsala, tak musím ještě říct, že v době, kdy jsem fantasy svět začala poznávat a to díky knížkám od Stephenie Meyer, tak si dodnes pamatuju, jak jsem u sestry v časopise, myslím, že to bylo v Bravu viděla reklamu na novou knižní sérii a to Vampýrskou akademii od Richelle Mead. Strašně jsem se rozčílila, jak si někdo může dovolit kopírovat téma upírů během tak krátké doby. Nadávala jsem, že jiné knihy, které se opičí nebudu číst. To jsem však netušila, že narazím i na takové, které se opičí ne jen tématem, ale také některými hodně podobnými frázemi.


Každopádně s Vampýrskou akedemií to dopadlo tak, že jsem si první díl o týden později koupila :) a teď už mám doma celou sérii a netrpělivě čekám na Bloodlines :).

Takže tohle je můj názor na navzájem si podobné knihy. Můžete si myslet, že to třeba zbytečně moc řeším, ale takhle to prostě cítím.

Shrnuto jednou větou: Mám z toho rozporuplné pocity!


2 komentáře:

  1. Podle mě je tvůj článek trošku zjednodušující a naivní (nemyslí to špatně, nechci prudit a neber si to prosím osobně). Četla jsem Dvě zrcadla i Stmívání (předpokládám, že je to kniha, kterou podle tebe paní Limrová zkopírovala).

    "To jsem však netušila, že narazím i na takové, které se opičí ne jen tématem, ale také některými hodně podobnými frázemi."
    Problém je v tom, že Mayerová nevymyslela téma upírů. Je to velmi starý námět, který před ní použily tisíce pisálků a mnohé upíří knihy byly svého času trháky (třeba ne v ČR, ale jinde ve světě ano). Takže pokud někdo napíše knihu, kde jsou hlavními postavami upíří, nejedná se o kopírování. Navíc serie Stmívání je určena pro mladší čtenáře, než kniha Limrové...

    "Co mi připadá taky zvláštní je to, že nakladatelství, které chce knihu vydat autora rukopisu neupozorní na podobnosti s jinou již vydanou knihou."
    Vydaných knih jsou miliony. Pokud čteš knihu, která se ti zdá originální, neznamená to , že jinde na světě autor nenapsal knihu podobnou. Pokud se tedy omezíš pouze na knihy, které vyšly v češtině, tak ani v takovém případě nemůžeš znát všechny. Navíc knihu vydalo brněnské nakladateství Host, které doposud vydávalo zcela jiné žánry, než upíří romance a lidé kteří se kolem něj pohybují pravděpodobně nepovažují za lákavé číst knihy jako Stmívání. Navíc - ta podobnost je dost diskutabilní.

    Jsou i tací lidé pohybující se kolem literatury, kteří tvrdí, že existují pouze čtyři náměty na knihu:
    1. muž se zamiluje do ženy
    2. žena se zamiluje do muže
    3. muž se nezamiluje do ženy
    4. žena se nezamiluje do muže
    :D což se sice takový vtípek, ale je to pravda

    Pokud bych sama měla posobudit podobnost zmiňovaných knih, taky prostě podobné nejsou. Stmívání je čtyřdílná serie, má celkem mnoho vypracovaných charakterů, milostnou zápletku opepřenou o trojuhelní a v každém díle nějakou zajímavou komplikaci. První tři díly jsou psané z pohledu první postavy. Celé je to napsané celkem poutavě...

    Dvě zrcadla byla nejhorší kniha, co jsem četla kam až moje paměť sahá a v podstatě byla založená na jednoduché lovestory, neustálém opakování frází a unylém ději.
    Podobnost je v milostné trojuhelníku, který ale nebyl nijak zvlášť rozveden, hlavní postava člověk a upír (což je ale kapitál mnohých jiných knih), jestli byly opsány nějaké věty, tak to jsem si nevšimla, každopádně pokud má být tato kniha plagiát, tak se to hodně nepovedlo a spíš bych řekla, že je originální, ale hodně nepovedená.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto souhlasím, že Stmívání je mnohem lepší série, více propracovaná...A na jednu stranu je hloupost srovnávat tak skvělé knihy z knihou, která není moc dobrá, ale já jsem během čtení knihy Dvě zrcadla našla opravdu hodně podobností se Stmíváním. Myslela jsem ale hlavně ty fráze a pocity jak je autorka popisovala. Podle mě byly až nápadně podobné těm ze Stmívání. Přece jenom by se to podle mě dalo napsat trochu jinak.

    A jak píšeš s těmi čtyřmi náměty na knihu, tak jo tyhle náměty se dnes nejvíce používají, ale jeden námět, který použijí dejme tomu třeba dvě autorky pro své knihy se dá přeci zpracovat odlišně.

    Například série Stmívání a Vampýrská akademie. Je to stejný námět. Muž se zamiluje do ženy a žena se zamiluje do muže, ale při tom je to zpracované naprosto odlišně.

    Kdežto kniha Dvě zrcadla je zpracovaná podle mě dosti podobě. Ale jde mi jak už jsem psala právě o ty fráze.

    Samozřejmě je to jen můj názor a můj pocit z knihy a nikomu ho nechci vnucovat. Každý má právo na svůj. A jsem moc ráda, že jsi se ozvala a napsala svůj, protože právě od toho podle mě tyhle blogy jsou, nebo by aspoň měly být. Aby lidé diskutovali a podělili se o své myšlenky :)

    OdpovědětVymazat