sobota 2. července 2011

Recenze - Hunger games: Aréna smrti

Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?
Nakladatelství: Fragment
Počet stran:328
Vazba: Měkká
Vydáno: 2010

Tak to snad není pravda!Tohle bylo první, co mě napadlo při čtení této knihy. Opravdu mazec. Chovat se k lidem jako k dobytku. Nahnat je do arény a sledovat, jak se na v zájem vraždí.
Ale hezky od začátku.

Život:


Severní Amerika se rozpadla na 13 krajů a hlavní město Kapitol. Ovšem krajů zůstalo pouze 12 protože 13. kraj byl zlikvidován, když se pokusil o vzpouru. Všichni lidé se zodpovídají Právě Kapitolu. Každý kraj se navíc specializuje na jednu věc. Na příklad 12. na těžbu uhlí, další na sadařství jiný zase na těžbu kovů... Většina lidí je opravdu hodně chudá. A proto se najdou i tací, kteří se vydávají za plot do lesa na lov, nebo sbírat jedlé plody. A to je případ i Katniss hlavní hrdinky knihy. Ovšem takové chování je přísně trestáno.

Udržování pořádku:Kapitol nechce riskovat další povstání a tak se každoročně pořádají Hunger games. Z každého kraje se vybere jeden klu a jedna dívka. Jsou nazývání Splátci. Ty poté naženou do arény, kde se navzájem vraždí, aby zbyl jeden vítěz.
Nespravedlanost:
Jo, tak té je i v našem světě opravdu hodně. Ale když jsem četla o tom,jak lidé v krajích hladoví, jsou vychrtlí a jí to, co by normálně člověk nejedl, tak to mě dostalo. A nejhorší na tom bylo to, že lidé se dřeli pro to, aby poté vše odevzdali Kapitolu a ten se mohl topit v penězích. Když se Katniss účastnila Hladových her a popisovala, jaké skvělé jídlo v Kapitolu jí, které ještě v životě nejedla, byl to mazec.

Hunger games:Pořádají se každý rok a to prot, že Kapitol si chce udřet pořádek v krajích. Účastní se jich vždy 1 dívka a 1 chlapec z každého kraje. Jsou ve věku 12 - 18 let. Vybírají se tak, že se všichni sejdou na náměstí a vylosují se jména dětí, které seher zůčastní. Ale co je nejhorší, že tento den musí lidé brát jako svátek. A pří tom všechny z těchto dětí jsou na jistou smrt. Přežije jen jeden! A ten poté získá bohatství.

Katniss:
Hlavní hrdinka knihy je z 12. kraje. Od dětství vyrůstá ve velmi tvrdých podmínkách. Velice brzy se musela osamostatnit a starat se o matka a svou mladší sestru Prim. Je skvělá lovkyně, protože už jako malá chodila s otcem do lesa lovit zvěř, aby měli co jíst, nebo maso vyměnit za jiné důležité věci. Skvěle střílí z luku, což je její veliká přednost. Po smrti otce začala lovit sama, ale postupně se spřátelila s Hurikánem a od té doby jsou nerozluční přátelé. Katniss je taky dost chytrá a vynalézaví. Ovšem, co se týká milostných vztahů, tak to je jí moc nejde. Je ale velice obětavá co se týká rodiny.

Peeta:Byl vybrán jako chlapecký zástupce za 12. kraj. Je syn pekaře a pro lásku je schopen udělat cokoliv. Já osobně jsem si ho opravdu zamilovala :D. Je milý, obětavý, ochranářský...

Nečekané:Jo, tak pár nečekaných zvratů se tady najde. Jeden pro mě osobně byl tak překvapivý, že jsem absolutně netušila, co si mám myslet. Každopádně, co bylo nečekané ne pro mě, ale pro Kapitol, tak to bylo chování Katniss. Její chování bylo pro Kapitol celkem nebezpečné a to se mi na ni právě líbilo. Ukazovala totiž, že lidé nemusí dělat vše, co Kapitol chce. A to bylo dobře!

Můj názor:
Tuto sérii rozhodně doporučuju. I přes to, že knihy které nejsou fantasy až tak nemusím, tak tahle série má své určité kouzlo. Ukazuje na to, jací krutí lidé dokáží být a taky to, že se najdou tací, kteří si dokáží podmanit lidí tak, aby dělali co chtějí jejich "vládci". Kniha je psaná velice poutavě i přes to, že se skoro celá odehrává v aréně. A mohlo by se zdát, že to bude nudné, tak tomu opravdu tak není. Rozhodně doporučuju!



Hodnocení:




Další díly:
Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Vražedná pomsta Největší obrázek výrobku HUNGER GAMES – Síla vzdoru



Tímto bych taky chtěla poděkovat Fragmentu za poskytnutí recenzního výtisku.

Knihu můžete objednávat zde.

1 komentář:

  1. mám na knihu úplně stejný názor... dokonalá série a další díly stojí opravdu za to... :)

    OdpovědětVymazat