středa 30. března 2011

Recenze - Smečka

Anotace:
Smecka 1: Smecka (Andrea R. Cremerova) obalCalla Torová není jen tak obyčejná americká středoškolačka: je rozená bojovnice, navíc vede smečku Nightshadeu. Většinu života tráví v lidském těle, ale stačí nepatrný impulz, drobné ohrožení, a promění se ve vlčici. Když v horách narazí na lidského mladíka napadeného medvědem grizzly, nezaváhá a zachrání ho. Poté se zadívá do jeho očí a začne pochybovat o věcech, o nichž nikdy nepochybovala. Je možné, že by se mohla svému předem určenému osudu vyhnout? Co by v jejím životě mělo být na prvním místě: slepá oddanost pravidlům, anebo láska? A opravdu mají pravidla, na kterých tak lpí, zajistit všem lidem na světě bezpečí, jak si až dosud myslela? 
První díl celosvětové úspěšné, akční, napínavé romantické série. 


Nakladatel: Knižní klub
Počet stran: 400
Vazba: Vázaný
Vydáno: 03/2011

Knížka:
Pokud čekáte typický příběh o vlkodlacích, kteří se před každým převtělením musejí svléct, aby si neponičili svoje oblečení, pak vás musím zklamat. V tomhle světě to takto nefunguje. Nebo čekáte, že k přeměně potřebují úplněk a je navíc bolestivá? Cha! chyby, nic takového. Žádný úplněk, žádné nesnesitelné bolesti. Z jedné do druhé podoby můžou bez problémů přecházet. Tam, zpátky, tam, zpátky... A všechny věci, co u sebe mají se přemění s nimi.


Smečka: 
Každou smečku vedou vůdce a vůdkyně, kterým se zodpovídají ostatní lenové. Každý z vůdců má své zástupce na dobu nepřítomnosti. Navzájem slyší své myšlenky, ale jen pokud chtějí. Což je jak užitečné, tak i na škodu. Opravdu užitečná schopnost je ta, že jejich krev léčí. Pokud s někomu něco stane, stačí když mu člen smečky dá napít své krve a je vyléčený. Právě z tohoto důvodu jsou velice dobří bojovníci. Jejich krev neléčí ale jen členy smečky. Dokáže vyléčit taky lidi. Toto je ovšem zakázané. Nebudou svou krví přece plýtvat na obyčejné lidi.


Smečka Haldis: Ren Calla, Ansel, Dax, Fey, Bryn, Sabine, Mason, Nev, Cosette
K Nihgtshade: Calla, Bryn, Ansel, Mson, Fey
K Baneům: Ren, Dax, Nev, Cosette, Sabine

Ochránci:
Vůdci smeček se musejí zodpovídat Strážcům, což jsou nadřízení celé smečky. Členové jsou vlastně ochránci. Jsou to "vojáci" Strážců, kterým pomáhají v našem případě ochránit posvátnou jeskyni Haldis před Hledači. Za vykonávání téhle služby dostávají vše, co chtějí. Domy, auta... Bohužel, ale nejsou svobodní. Jsou vlastně dá se říct otroci Strážců aniž by si to uvědomovali. Musí udělat to, co jim nařídí, kdyby nesplnili rozkaz, potrestali by je. Ze Strážců mají všichni strach a nechtějí si je rozhněvat, proto plní rozkazy, i když se jim někdy vůbec nelíbí. 


Strážci:
Nadřízení ochránců, kteří na ně dohlíží. Toto strážci jsou vlastně čarodějové. Můžou si zavolat pomoc z podsvětí, jako jsou například Sukuby, nebo Přízraky. Obzvlášť z přízraků mají ochránci velký strach. Se Strážci není radno si zahrávat. Je lepší splnit jejich úkol a to, co nařídí, ať mají ochránci klid.


Předurčená budoucnost:
Jak by vám bylo, kdyby jste měli určenou svou budoucnost? Určili by vám, koho si vezmete, aniž by jste měli možnost svobodně se rozhodnout. Protože Strážcům se zkrátka neodmlouvá! A právě tohle je případ Cally a Rena. Strážci je vybrali, aby založili novou smečku. Takto totiž nová smečka vzniká, Strážci vyberou dva mladé ochránce ze dvou různých smeček, kteří vytvoří novou. Každý z nich si do nové smečky přivede své členy, kteří jsou podobné věkové kategorie. Ze začátku je smečka malá, postupem doby se ale rozrůstá. Calla patří k Nihgtsade, kteří se zodpovídají Lumine. Ren patří k Baneům, ti se zodpovídají Efronovi. Ren a Calla mají vytvořit smečku, která se má jmenovat Haldis a budou se zodpovídat Loganovi. Asi se řeknete, jak je to možné, vždyť je to strašné, že si nemůžou vybrat s kým budou žít, ale takhle to taky prostě chodí a nikomu to nepřijde divné. Je to součástí jejich života. Nic ale nezůstává takové, jaké to je.


Calla:
Silná osobnost a vůdkyně. Je celkem smířená se svým osudem, ale má z něj strach. Jinak žije celkem poklidným životem. Do doby, než v horách zachrání kluka, kterého se chystá zabít medvěd. Přemění se před ním a dá mu napít své krve, aby nezemřel. To co udělala je ale velice nebezpečné, Strážci by ji za to mohli i zabít. Porušila pravidla, což se neomlouvá. Jediná myšlenka, kterou se uklidňuje je ta, že už toho kluka nikdy neuvidí a nic se tím pádem neprozradí. Opak je ale pravdou. Kluk, kterého zachránila začne chodit do jejich školy a samozřejmě si vše pamatuje. A tady se Calle začne komplikovat život. Má si brát Rena, ke kterému něco cítí. Dá se říct, že ho miluje, jenže Shay (tak se jmenuje ten, co ho zachránila) ji začíná tak přitahovat. Tráví spolu hodně času, jednak proto, že s ním čas trávit chce a pak taky proto, že to má nařízené od Logana a Calla si začíná uvědomovat, že ho začíná milovat. Neví, co má dělat. Dokud nepotkala Shaye, život pro ni byl jednoduchý, ale od té doby, co ho zná, neví čemu má věřit a čemu ne. Díky Shayovi dělá věci, které by běžně nedělala. Zakázané věci, které by se Strážcům vůbec nelíbily.


Ren:
Absolutně úžasný, zamilovala jsem si ho. Na první pohled namyšlený frajírek, ale pokud si knihu přečtete dále, zjistíte, že tomu až tak úplně není. Pokud se jedná o Callu, není si ničím jistý, sice to ze začátku nedává moc najevo, ale miluje ji. Když se objeví Shay, který má velký zájem o Callu a dává to dost najevo, Ren znejistí ještě víc, Shaye opravdu nesnáší, ale není se čemu divet, leze mu do zelí :D Víc nebudu prozrazovat, nechte se překvapit. Každopádně Ren by udělal pro Callu cokoliv. Na konci knihy taky uvidíte (teda spíš si přečtete :D).


Shay:
Tak toho opravdu nesnáším. Je vlezlý, neodbytný a Calle převrátil život vzhůru nohama. Dělá ze sebe drsného a chce vědět vše o světě, v němž Calla žije, ale potom je toho na něj moc a nedokáže to pobrat. Navíc si vůbec nic nedělá z pravidel a neváhá je porušovat i když tim Callu vystavuje nebezpečí, ohrožuje její život. Tvrdí, jak Callu miluje, ale nepřipadá mi to tak, když neváhá ohrozit její život! To by Ren neudělal! Na jednu stranu je ale zase dobře, že jí ukázal, že strážci nejsou takoví, jaké ze sebe dělají, ale na druhé straně kvůli němu zbytečně riskuje. 


Nic není takové, jaké se zdá:
Válka všech proti všem je dílo, které napsal Thomas Hobes (dříve Strážcův oblíbenec, poté upadl v nemilost) a je zakázáno o něm jen mluvit, natož aby ho ochránci četli. Pokud by na knihu jen sáhli, hrozí jim trest smrti. Díky Shayovi se Calla ocitá ve smrtelném nebezpečí. Přemluví ji, aby si knihu přečetli. Calla se dovídá, že Strážci nejsou takoví, za které se vydávají. A Hledači nejsou asi zase tak hrozní, jak se tvrdí. Dokonce se Calla dozví, že Strážce zabili hodně Ochránců proto, že povstali - chtěli být jen svobodní. Neví, co má dělat, komu má věřit. Nakonec se rozhodne utéct a spolu se Shayem skončí u hledačů.


Přeměna:
Tak tohle mě v knize trochu zaskočilo. Jestli jste zvyklí, tak jako já, že k přeměně z člověka na vlka je zapotřebí kousnutí, úplněk a velice bolestivá první proměna, tak v téhle knize je to úplně jinak. Stačí člověka kousnout, když jsou ve vlčí podobě a je to. Poté se můžete okamžitě převtělovat. Tam a zpět, tam a zpět. Když Calla přeměnila Shaye, tak mě to teda pěkně namíchlo. Jasně, potřebovala zachránit život, ale kdyby jí Shay dal pokoj, nic takového by se nestalo.


Můj názor:
Přesto, jak mám ráda milostné trojúhelníky, tak taky mě to fakt štvalo! A jestli Calla nakonec neskončí s Renem, tak se fakt naštvu! 
Jinak, skvělá knížka, Ze začátku jsem tomu sice moc šancí nedávala. Myslela jsem, že to bude typický příbvěh o vlkodlacích, ale Andrea Cremer vytvořila úplně jiný svět vlků, než jsem doposud znala. Do knížky jsem se okamžitě začetla a nemohla jsem se od ní vůbec odtrhnout. 
Rozhodně stojí za to, si ji přečíst!


Hodnocení:  




Další díly:


První obal je původní, druhý je nový. 

Nightshade

Nový obal Nightshade
 Třetí díl se má jmenovat Bloodrose, ale obálka ještě není známá.




2 komentáře:

  1. Máš pravdu.Ze začátku vypadal Ren jako hrubián, ale jak se objevil Shay(šíleně mi leze na nervy) bylo poznat že si Cally opravdu váží a že ji má rád.

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, Shaye jsem nemohla ani cítit :D Druhý díl jsem ještě bohužel nečetla, ale jsem na něj zvědavá jen doufám, že se Calla Shaye co nejdřív zbaví :D

    OdpovědětVymazat