sobota 3. prosince 2011

Recenze - Společenství čarodějů

ZR824_spolecenstvi_carodeju.jpg
Anotace:
Každý rok se čarodějové města Imardin vydávají očistit ulice města od tuláků, darebáků a ničemů. Mistři magických oborů jsou přesvědčeni, že se jim nikdo nemůže postavit, ale jejich ochranný štít není tak neproniknutelný, jak se domnívají.
Když vyhánějí lůzu z města, jedna mladá dívka z ulice, rozzuřena způsobem, jakým se úřady chovají k její rodině a přátelům, mrští proti magickému štítu kámen a spolu s ním pošle i veškerý svůj vztek. K údivu všech okolostojících kámen prorazí ochrannou bariéru a jednoho z čarodějů srazí do bezvědomí.
Něco takového se dosud nestalo a představuje to nejhorší obavy Společenství – někde v ulicích se volně pohybuje nevycvičená čarodějka. Musí ji najít a to rychle, ještě př edtím, než její nekontrolované síly uvolní moc, která zničí jak ji, tak město, které je jejím domovem.
Společenství čarodějů je první částí úžasné fantasy trilogie, plné magie, akce a dobrodružství.
Trudi Canavan, autorku bestselerů, kterou znají čtenáři v UK, Austrálii a USA, získala v roce 1999 cenu Aurealis za nejlepší fantasy příběh.


Nakladatelství: Zonner press
Počet stran: 480
Vazba: Měkká
Vydáno: 2008

Imadrin:
Je město v zemi jménem Kyralie, které je rozděleno na Palác, Vnitřní okruh a Společenství čarodějů. Této zemi vládne klál, kterému pomáhají s udržováním pořádku Čarodějové ze společenství čarodějů. Vnitřní okruh města je od vnějšího oddělen hradbami, které jsou střeženy vojáky, aby se tam lidé ze Slumů nedostali, jsou totiž velice chudí a král o takové lidi nestojí.

Lidé ze Slumů a vnějšího okruhu:
Tito lidé jsou velice chudí, nemají pořádně kde bydlet, co jíst... Nemají to vůbec jednoduché. Navíc nenávidí čaroděje ze Společenství, protože udržují pořádek ve městě a nechtějí tyto chudé lidi pouštět do vnitřního okruhu a každoročně pořádají čistky ve městě, což znamená, že lidi ze Slumů vyhánějí pryč z ulic pomocí kouzel aby město vyčistili od takovýchto lidí.

Ovšem všichni nejsou tak chudí, najdou se mezi nimi i obchodníci, ale také zloději, kteří mají důmyslně propracovaný systém podzemních chodeb. Jsou dost mocní a mají peníze.

Společenství čarodějů:
Čarodějové jsou velice bohatí a mocní. Každý z čarodějů je samozřejmě jinak silný, někdo míň, někdo víc. Specializují se na tři odvětví: léčitelství, alchymie a válečnictví. Každý čaroděj ze Společenství se musí řídit pravidly, které jsou dané. Najdou se ale tací, kteří pravidla klidně poruší.
Do společenství vstupují pouze děti z bohatých rodin, u kterých se projeví čarodějné schopnosti. Ale co se stane, když se objeví někdo že Slumů, kdo má velkou moc?



Sonea, dívka na útěku:
Je dívka ze Slumů, která se připlete do protestu, kde potká svou bývalou partu a při házení kamenů na čaroděje zničeho nic její kámen zasáhne jednoho z nich. Což by se nemělo stát, protože před sebou udržují ochranou stěnu.
Jeden z čarodějů ji pozná a Sonea se dá na útěk. Má strach, že ji čarodějové budou chtít zabít. V útěku ji pomáhá její kamarád Cery. Schovávají se všude možně, dokonce jsou i pod ochranou zlodějů. Nic ale nestačí a Soneu nakonec chytí. Protože se ji magie začíná vymykat z rukou a bez pomoci Společenství jí to může zabít a spolu s ní mnoho dalších lidí.

Nový život:
Jak se ukázalo, Společenství nechtělo Sonee ublížit, naopak, chtěli jí pomoci. Jenomže někdo, kdo celý život žije ve Slumech a vidí čaroděje jako ty špatné hned tak neuvěří, že jsou jiní.
Sonea si postupně začíná zvykat na nový život ve Společenství. Pod křídla si ji vzal čaroděj jménem Rothen, který ji pomáhá zorientovat se v novém prostředí a pomalu ji začíná učit spolu s jeho dobrým přítelem Danylem.
Rothena s Dannylem jsem si hned oblíbila, přišli mi opravdu milí a sympatičtí.

I mezi hodnými se najde někdo zlý:
A přesně takový je Fergun. Čaroděj, kterého Sonea zasáhla kamenem. Chce se jí pomstít a navíc nesouhlasí s tím, že do společenství byla přijata dívka ze Slumů. Je to velký intrikán a neštítí se dělat opravdu zlé věci.
Na první pohled vypadá celkem mile, ovšem zdání klame.

Kniha:
Kniha má dvě části. První se týká toho, jak Sonea prchá před čaroději a druhá je z jejího nového života ve Společenství.
Musím říct, že první část mě moc nebavila, ale do druhé jsem se okamžitě začetla a kniha se mi líbila.

Hodnocení: 

Tímto bych také chtěla moc poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku.

1 komentář:

  1. Jsi snad první člověk, který to taky četl. Dneska jsem dočetla poslední díl této série a jestli budeš číst další díly, máš se na co těšit (jenom během dneška, jsem přečetla asi 400 stránek :)). A jestli jsi nečetla Věk pěti, tak si to taky přečti...fakt skvělá série. Nemůžu se dočkat, až se mi do rukou dostanou další knížky od Trudi :)

    OdpovědětVymazat