sobota 17. prosince 2011

Recenze - Lovkyně snů: Procitnutí

Největší obrázek výrobku Lovkyně snů – ProcitnutíAnotace:
Sendmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů. Zejména pokut ten, komu se zdají někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by ji a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopnosti jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž ji ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvlácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...

Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 216
Vazba: Měkká
Datum vydání: 2011

Janie:
Tahle holka mě opravdu dostala. Janie nemá vůbec jednoduchý život. Od mala žije jen s matkou, otce vůbec nezná. Její matka je navíc alkoholička, která je jen doma a buď spí, nebo pije alkohol. Janie se o sebe musí starat sama. Vaří, uklízí, nakupuje... Dokonce chodí do práce skoro každý den po škole, aby si vydělala na vysokou školu, kam touží jednou jít.
Janie jsem opravdu obdivovala. Její sílu (a nemyslím tím fyzickou), touhu žít a udělat něco se svým životem. Jiní by toho, že mají rodiče, který se o ně nestará využili a nechodili například do školy, ale Janie ne, chce aby vedla lepší život než jakým je nucena žít.

Nechtěné sny:
Kromě toho, že má těžký život s matkou, má ještě schopnost o kterou vůbec nestojí. Propadá se jiným lidem do snů. Vidí vše jejich očima, to co prožívají, vidí, cítí. Není to vůbec příjemné. Kdykoliv blízko ní někdo usne a zdá se mu nějaký sen, okamžitě se do něj propadne. ztrácí cit v celém těle a nic s tím nenadělá. Z tohoto stavu se dostane až, když se dotyčný sám probudí. Čím víc se ale snaží a o své schopnosti zjišťuje, je to lepší. Dokáže se ze snu sama vymanit... Ovšem život s touto  schopností není vůbec jednoduchý. Při řízení je to strašně nebezpečné.

Přátelé:
Janie nemá pořádně žádné přátelé kromě nejlepší kamarádky Carrie. Cariie se vedle Janie přistěhovala a hned se skamarádily. Ovšem Carrie se přátelí ještě s Melindou, která je hodně bohatá, nesnáší Janei a ztrpčuje jí život. Přesto jsou Janie a Carri nejlepší kamarádky. Carrie často přespává u Janie, vaří si spolu, jezdí do školy...
Cabel je další ze dvou přátel, no přátel asi tak úplně ne, ale sem tam se spolu baví a Janie ho občas sveze do školy.

Nový kluk ve škole?
Ve škole, kde chodí Janie se objeví kluk, o kterém si všichni myslí, že je ve škole nový. Jediná Janie pozná, že je to Cabel, který se úplně změnil. Dřív nosil neupravené mastné vlasy, vypadal neustále jako sjetý, ale teď? Má upravené vlasy, hezké oblečení a dokonce i pěkné auto. Jak je to ale možné?

Janie a Cabel:
Jak se říká, co se škádlivá to se rádo mívá a tady to taky tak platí. Janie a Cabel se dají dohromady. Myslím, že se k obě hodí. Oba mají podobné životní zkušenosti a nemají to vůbec jednoduché. Nic ale netrvá věčně a začne to mezi nimi být divné. Cabel jí nechce nic prozradit, navíc se Janie od Carrie dozví, že Cabel tráví čas s Melindinou kamarádkou, která o něj očividně stojí. Nakonec se ale ukáže, že vše je jinak než se na první pohled zdálo.

Kniha:
Zajímavě napsaná kniha formou deníku, ovšem ve třetí osově. Děj plynul rychle, někdy bych řekla až moc rychle, spisovatelka se nezdržovala zbytečnými detaily. Autorka měla rozhodně zajímavý nápad, který skvěle převedla do slov v knize.

Hodnocení: 

Tímto bych také chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat