neděle 2. října 2011

Recenze - Deník poďobaného upíra

Denník poďobaného upíraAnotace:
Nigel Mullet je absolútne všedný chalan. Až na to, že je upír. Premenili ho v tom najnevhodnejšom veku, mal presne pätnásť. A bude mať pätnásť už naveky, čo znamená stráviť večnosť bojom s akné a s mutovaním. Navyše sa každý pokus zbaliť nejaké dievča skončí trapasom. Už navždy. 



Nakladatelství: Slovart.sk
Počet stran: 224
Vazba: Měkká
Datum vydání: 2011


(Ne)dokonalý upír:
Nigel je upírem už skoro sto let, ovšem není upír jako ostatní. Je sice nesmrtelný, nemusí spát a pije krev, ale to je tak všechno. Co se týká síly, rychlosti a krásy, tohle se u něj rovná nule. Je slabý jako pírko, běhat skoro neumí a krása? no řekněme to asi takhle, nic světoborného to není. Má obličej plný akné z čehož se opravdu zoufalý. Slunce mu sice neuškodí až tak moc, je se spálí trochu do červena, ale vyleze mu mnohem víc akné :). A jak si shání krev, když nemá žádné schopnosti? Shání mu ji rodiče, kteří mu jí domů nosí v lahvích :D



Žádní moderní upíři, ale staromódní:
Rodiče Nigela žijí už stovky let a proto praktikují spíše starší zvyky. Vyžívají se v nošení dobového oblečení, jako například korzetové šaty z viktoriánského období, staromódní smokingy... V takovémhle oblečení jdou klidně do školy na třídní schůzky. Otec Nigela neuznává internet a všechny moderní vymoženosti. Nigel nedostává skoro žádné peníze, i když jich mají hodně, vůbec nežijí jako bohatí lidé. Jako důvod uvádějí, že na sebe nechtějí takto zbytečně upozorňovat.


Taková (ne)normální rodinka:
Rodiče Nigela nejsou jeho pravými rodiči. Nigela a jeho sestru přeměnili na začátku dvacátého století a od té doby žijí jako rodina. Sestra Nigela má 12 let a tak jako většina sourozenců se neustále hašteří a hádají. Nigel o své sestře říká toto "Navyše bývám so sestrou, ktorej stupidita sa zo dňa na deň stupňuje, momentálne odmieta piť l'udskú krv, vraj z etických dovodov." 
Vyhýbají se foťákům, kamerám... proto, aby nikde nezůstal důkaz o tom, že jsou nesmrtelní.



Chloe Nigelova životní láska:
Nigel chodí do školy ostatně jako každý v jeho věku. Nemá to tam ovšem až tak jednoduché, protože nepatří k nejhezčím a nejbohatším lidem ze školy. Navíc ho považují za podivína. On sám je v depresi z toho, že za celý svůj život, což je skoro sto let neměl ani jednou holku. Ale teď se všechno může změnit. Do školy nastoupila nová holka. Jmenuje se Chloe a Nigelovi se opravdu moc líbí. Je z ní takový blázen, že začíná skládat básně a dělá vše, co může, aby se do něj Chloe taky zamilovala.

Hlášek plná kniha:
U téhle knihy jsem se neskutečně pobavila. Byla tak úžasně vtipně napsaná. Dalo by se říct, že co stránka, to hláška.


"Ako som predpokládal, to, co otec rozprával o prirodzenej voni upírov, je absolutný nezmysel. Deodorant som si nedal už od soboty, ale ani zďaleka som nikoho neprilákal a dnes som skončíl na každej hodine sám v lavici."


"Jednoducho nevoniam ako niečo, po čom ľudia najviac túžia. Ale skor ako syrový sendvič, ktorý omylom zostal v školskej skrinke celé leto. 
(str. 47)

Hodnocení: 

Tímto bych také chtěla poděkovat nakladatelství Slovart.sk za poskytnutí recenzního výtisku.

Žádné komentáře:

Okomentovat