úterý 30. srpna 2011

Raven Hart - Vábení krve

Levné knihy vydaly první díl knižní série od Raven Hart. Kniha se jmenuje Vábení krve a měla by mít pět dílů.

Vábení krve


Je to už dávno, kdy William Cuyler Thorne přesídlil z rodné Anglie do Ameriky. Upírem je déle než pět století a nic mu nebrání žít bonvivánským životem plným zábavy a krásných žen. V Evropě zanechal i svého stvořitele Reedreka, bezcitného chladnokrevného upíra zabijáka, jehož z celé duše nenávidí. Má k tomu dobré důvody - když ho Reedrek probudil k životu nemrtvého, nemilosrdně vyvraždil jeho rodinu a Williama si na dvě stě let zavázal bezpodmínečnou poslušností. Lhůta sice již uplynula, ale žádný upír se svému stvořiteli nemůže postavit. A nyní k Williamově nelibosti přijíždí mocný upír do Nového světa...

Na tuhle sérii jsem zvědavá, takže si knihu určitě přečtu.  Akorát ten obal se mi zdá hodně podobný obalům knih od Alexanry Ivyové.

Lisa McMann - Lovkyně snů: Procitnutí


Anotace:
Sedmnáctiletou Janie už nebaví, že se stále propadá ostatním lidem do snů, zejména pokud ten, komu se zdají, někam padá, ocitá se na veřejnosti nahý nebo sní o svých erotických tužbách. Janie se nemůže nikomu svěřit - neuvěřili by jí a mysleli by si, že je blázen. A tak žije se svou schopností jako s nechtěným prokletím, které neumí ovládat. Pak se jednou propadne do noční můry, z níž jí ztuhne krev v žilách. Poprvé není v něčí zvrácené duši jen pozorovatelem, ale i účastníkem...

Vychází v říjnu 2011

L. J. Smith - Temné vize: Odhalení



Anotace:
Schopnosti, které přesahují lidské chápání! Kaitlyn má nezvyklé oči a jasnovidecké schopnosti. Žije s pověstí čarodějky. Pozvání do institutu nadaných pro ni znamená naději na nový život. Všichni se však brzy dozví pravdu o experimentu, který ohrožuje jejich zdravý rozum a životy… Zatímco přemýšlela, stále si kreslila. Nebo spíš její ruka si kreslila – zdálo se, že její mozek to vůbec nevnímá. Teď se podívala dolů a poprvé si všimla, co vytvořila. Pavučinu. Ale divné bylo to, co bylo pod tou pavučinou, tak blízko, že se jí to skoro dotýkalo. Oči. Široce otevřené, kulaté oči s hustými řasami. Oči Bambiho. Dětské oči.

Na tuhle sérii jsem teda zvědavá. Protože upíří deníky od této autorky mě moc nezaujaly. Především 5. a 6. díly byly katastrofy.

Vychází v září 2011l

Melanie Rose - Má noc je tvůj den


Anotace:
Jedna dívka + jeden úder blesku = dva životy a problémů až nad hlavu… Již vyšlo: Návrat domů Jessiku Taylorovou zasáhne blesk. Když se pak ale v nemocnici vzbudí, všichni jí tvrdí, že je jakási Lauren Richardsonová, matka čtyř dětí. Lékaři její protesty přičtou ztrátě paměti a Jessice nezbývá než odjet s manželem (kterého ovšem nikdy neviděla). To horší má ale teprve přijít. Zatímco jako Lauren spí, jako Jessica vede dál svůj život svobodné slečny. A kdykoli usne jako Jessica, probudí se coby uhoněná matka s horou problémů. Jedním z nich je maličký Teddy s mozkovou dysfunkcí, pak manžel Grant, který nejspíš něco tají, umíněný mladý muž, který byl zřejmě jejím milencem… Je toho zkrátka dost a jedna duše ve dvou tělech má co dělat, aby to všechno zvládla. S láskou jde ale všechno. Dokonce i nemožné.

Vyšlo v srpnu 2011

Libba Brayová - Měsíční oko


Anotace:
Mnohavrstevný, ambiciózní román spojující historii, romanci, napětí, humor a magii v dokonalém celku, který ocení široké spektrum čtenářek, nejen těch dospívajících. Tajemný příběh z viktoriánské Anglie se odehrává na dívčí škole, kam po záhadné matčině smrti přijíždí z Indie šestnáctiletá Gemma Doyleová, aby se zde naučila vybraným způsobům. Musí se vyrovnat nejen s lekcemi francouzštiny a tance, ale i s nevraživostí ostatních dívek, která se však promění v přátelství doslova na život a na smrt, když Gemma objeví své skryté schopnosti. Záhadná Gemma, odvážná Felicity, chytrá Ann a krásná Pippa vytvoří nerozlučnou čtveřici, chtějí si splnit své sny a zároveň odhalit tajemství strašidelné školy. Gemma však zároveň odhalí i věci, které by nejraději nevěděla...

Vyšlo v srpnu 2011

pondělí 29. srpna 2011

Top týždňa (2)


Toto týdenní meme pořádá Luu. Jeho cílem je každé pondělí vybrat tom 10.

Více se dozvíte zde.

Filmové zpracování

# The Mortal Instruments
Na tohle filmové zpracování se těším. Herečka, kterou vybraly na postavu Clary se mi celkem zamlouvá, ale herec na postavu Jace je fakt děsný. Vůbec se mi nelíbí a jako Jace si ho vůbec nedokážu představit. Jedině, kdyby na něj napatlali fakt hromadu make-upu. :)




# Hunger games
Knížky miluju, jsou naprosto úžasně napsané. Teď už jsem jen zvědavá, jak si poradí s filmem. Obsazení herci se mi líbí, tak uvidíme.










# Harry Potter
Opravdu hodně povedené filmy. Tak jako jsem vyrostla na knížkách, s filmy je to stejné. Na každém díle jsem byla k kině kromě sedmého dílu. Nějak jsem se k tomu nedostala. 



# The Twilight Saga
Na rozdíl od knížek jsou filmy dost jiné. Hodně věcí je tam pozměněné a některé tam ani nejsou. Chápu, že celou knihu do asi dvou hodinového filmu nacpat nejde, ale i tak některé věci mi tam dost chybí. Každopádně jsem zvědavá na rozbřesk, jak se jim povede.



# The Vampire Diaries
Tyhle knížky zpracovali jako seriál, což podle mě byla dobrá volba. Navíc jsem moc ráda, že seriál se nedrží skoro vůbec knížek. Spíš vůbec. Je to dobře, protože knížky jsou děsné. První čtyři díly knížek šly, ale ty další, tak to byla pořádná katastrofa. A Damona v podání Iana Somelhaldera prostě žeru :) A ty jeho hlášky nemají chybu.





# Pýcha a předsudek
Můj nejoblíbenější film podle knížky z klasické literatury. Knížku mám taky moc ráda, patřila mezi jediné tři knížky, které se dali čist v povinné četbě na gymplu :) Nejradši mám zfilmování z roku 





# Eragon
Knížku jsem bohužel zatím nečetla, ale film jsem viděla asi dvakrát. Celkem se mi líbil, akorát některé detaily mi musela vysvětlovat ségra, protože jsem se v tom trochu ztrácela. Taky říkala, že ve filmu vypustili celkem hodně věci. V nějakém časopise jsem dokonce četla, že další díly nemají v plánu natáčet, protože v prvním díle chybělo hodně důležitých věci, tak nevím.


# Pretty Little Liars
Další knížka, která je zpracovaná jako seriál. Zatím jsem četla jen první díl a musím říct, že hlavní linie seriálu je stejná jako v knížce, ale pak už jsou tam odlišnosti. Každopádně knížka i seriál se mi líbí.







         # True Blood
Na každý díl seriálu netrpělivě čekám a musím říct, že je dost dobrý. Hlavní dějová linie se drží knížek a každé knížce je věnovaná jedna série. Zatím jsou natočené čtyři série ale bude i pátá. Naproti tomu knížek je už jedenáct. Že by jedenáct sérií? No uvidíme.



# Blood Ties
Knížky mě moc nechytly, ale seriál ano. Hezký herec, skvělá postava Vicky, která si poradila snad ze vším. Akorát ty počítačové triky se jim moc nepovedly. Seriál měl navíc jen dvě řady po 10 a 12 dílech. Škoda!




neděle 28. srpna 2011

Nemá to nic společného s knížkama

Já vím, že tohle je knižní web a tím samozřejmě taky zůstane, ale jen vám chci říct, že vyrábím náramky z bavlnek, které prodávám. Najdete je tady: http://www.fler.cz/zbozi?uid=100239

Pokud by se vám něco zalíbilo, tak kupujte :D Jinak jestli by jste chtěli náramky třeba v jiných barvách, nebo s jinýma obrázkama, nebo monogramama, stačí jen říct.

  

Posuď knihu podle obalu (4)

book cover of 

Anna Dressed in Blood 

by

Kendare BlakeNázev knihy: Anna Dressed in Blood
Autor: Kendare Blake
Datum vydání: 2011

Anotace:
Cas Lowood has inherited an unusual vocation: He kills the dead.

So did his father before him, until he was gruesomely murdered by a ghost he sought to kill. Now, armed with his father's mysterious and deadly athame, Cas travels the country with his kitchen-witch mother and their spirit-sniffing cat. Together they follow legends and local lore, trying to keep up with the murderous dead--keeping pesky things like the future and friends at bay.

When they arrive in a new town in search of a ghost the locals call Anna Dressed in Blood, Cas doesn't expect anything outside of the ordinary: track, hunt, kill. What he finds instead is a girl entangled in curses and rage, a ghost like he's never faced before. She still wears the dress she wore on the day of her brutal murder in 1958: once white, now stained red and dripping with blood. Since her death, Anna has killed any and every person who has dared to step into the deserted Victorian she used to call home.

But she, for whatever reason, spares Cas's life. 


Můj názor:
Na tenhle obal jsem narazila úplnou náhodou, když jsem si prohlížela knížky na fantasticfiction.co.uk a musím říct, že mě opravdu nadchnul. Nevím, co k tomu víc dodat, prostě se mi strašně líbí.

Tohle meme pořádá Syki.

sobota 27. srpna 2011

Recenze - Město z kostí

Anotace:
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou "vnitřní zrak"? To by rádi věděli i Lovci stínů... Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.



Život ve lži:
Myslíte si, že znáte své rodiče, žijete poklidný život se svou matkou v New Yorku, máte skvělého "strejdu jménem Luck a nejlepšího přítele Simona. A v tom se vám život obrátí o 360 stupňů. Tak tohle se stalo hlavní hrdince knihy Clary Frayové. Zjišťuje, že svou matku vůbec nezná, Luck není ten za koho ho považuje a do toho všeho se ocitla pro ni v neznámém světě Lovců stínů.

Lovci stínů:
Jsou lidé, kteří bojují proti zlým démonům a podsvěťanům, což jsou upíři, vlkodlaci, skřeti... Doba se ale změnila a s podsvěťany se uzavřely dohody, podle kterých se budou chovat slušně a Lovci stínů je nebudou zabíjet. I přes to se ale najdou tací, kteří dohody porušují a je potřeba zasáhnou. V New Yorku s démony a podsvěťany bojují Alec, Isalela a Jace.
Lovcem stínů se ovšem nemůže stát jen tak někdo. Můžou to být pouze děti, ale ne jakékoliv. Většina by totiž mohla při přeměně zemřít.

Láska a její překážky:
Jak už to bývá snad ve všech dnešních knihách, hlavní hrdinové se do sebe zamilují. Musím uznat, že jako dvojice k sobě skvěle sedí. Autorka jejich povahy vytvořila velice dobře. Clazy dokáže Jace usadit a nebudu vám nic nalhávat, on to opravdu někdy potřebuje.
I tady jako v jiných knížkách to ale nemají jednoduché. Neřeknou si miluju tě a budeme spolu žít šťastně až do smrti. Tady opravdu ne. Čeká na ně dost překážek. Některé si vytváří sami, některé ne. Ale jen jedna je zásadní. Díky ní se toho dost změní.


Zloduch:
Bez toho by to přece nebylo ono, o čem by potom příběh vůbec byl že? Zloduch v téhle knize se jmenuje Valentýn a pěkně mě štve. Je to bývalý Lovec stínů, která chce změnit svět Stínů a nebojí se jít přes mrtvoly. A to ani těch, které dřív údajně miloval.

Humor:
Úžasná knížka pro odreagovaní od pochmurný témat. Skoro pořád jsem se smála. Ty úžasné hlášky, které vypouštěl Jace z pusy, to bylo něco.
"Kdyby byla doslovnost smrtelná nemoc, zemřela by jsi už jako malá" :) No teď to asi není tak vtipné, museli by jste si to spíš přečíst v knížce se vším, co k tomu patří.
Skvělé taky bylo, jak Clary dokázala Jace dobře odpálkovat. Nenechala si nic líbit, což se mi na ní zamlouvalo. Jeace je totiž trochu namyšlený, ale k jeho osobě to prostě patří. Bez toho by to nebyl on.

Obyčejní lidé jsou slepí:
Nemyslím to doslovně, jako, že lidé na celém světě najednou oslepnou, ale tak, že obyčejný člověk neboli civil neví nic o světě stínů a ani jej nevidí. Vše je chráněno iluzí, kterou normální člověk neprokoukne, pokud o světě stínů nic neví. Napřiklad vidíte rozpadlý dům, ale to není skutečné. Doopravdy je tam místo sutin nádherná katedrála, kde žijí Lovci stínů z New Yorku. Jenže civil o tom nemá ani ponětí a rozpadlé budově se vyhne, což je cílem světa stínů.


Kniha:
V téhle knize najdete vše od upírů, vlkodlaků...až po víly a jiné nadpřirozené bytosti. Právě tohle si mi na příběhu líbí, že autorka se nezabývá pouze jedním druhem nadpřirozených bytostí, ale naopak, zabývá se všemi možnými.
Podle mě je ale potřeba čist knihu pozorně, protože bych řekla, že je to jeden ze složitějších dějů, který knize ale neubírá na dokonalosti, naopak spíše jí přidává, protože se nejedná o rovnou linii, ale o linii, která se rozvětvuje různými směry.


Můj názor:
Povedený příběh, skvěle vymyšlené charaktery postav a dobrý výběr prostředí.
Je psaný zábavně, čtivě a zbytečně se natáhne a nerozvádí každou hloupost.

Hodnocení: 

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Mladá fronta za poskytnutí recenzního výtisku. 

Na stránkách Mladé fronty si také můžete tuto knihu objednat.

On My Wishlist (3)


Toto meme pořádá Book Chick City.

Zveřejni pár knížek, které si přeješ, ale zatím si je nemůžeš koupit.
Můžou to být knížky dávno vydané, nové, nebo knihy, které mají teprve vyjít.

 
 

Stefanovy deníky: Chuť krve

Nakladatelství Fragment zveřejnilo obálku na Stefanovy deníky: Chuť krve. Myslím, že je moc hezká.

Recen - Hunger games: Vražená pomsta

hunger games_vrazedna 150Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje!

Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 328
Vazba: Měkká
Datum vydání: 10/2010

Akt vzdoru:
Kapitolu nikdo nevzdoruje!Jednou se kraje o vzpouru pokusily a dopadlo to vznikem Hladových her a zánikem třináctého kraje. Ale teď je všechno jiné. Katniss s Peetou dali všem naději. To, co Katniss udělala v aréně s jedovatými bobulemi Kapitol považoval jako vzdorování vůči pravidlům i když Katniss o tom až tak neuvažovala. Po tomhle činu se ovšem dalo vše do pohybu. Kraje a lidé v nich se začínají bouřit. Ovšem nikdo neví, jak to dopadne, protože prezident Snow je velice zákeřný.




Symbol dává neději:
Pamatujete si, co Katniss dostala na památku od Madge než odjela do Kapitolu na Hladové hry? Ano, Byl to odznáček s Reprodrozdem. Většina povstání má nějaký symbol, do kterého lidé vkládají své naděje na lepší život. A právě reprodrozd spolu s Katniss se stali symbolem povstání a nepokojů v Panemu. Lidé v ně vkládají naděje a nosí u sebe něco, na čem je tento symbol, aby ukázali, že jsou na Katnissině straně.



Zásadní zvraty:
Těch se tady dočkáte opravdu hodně. Vlastně bych řekla, že celá knížka je jeden zásadní zvrat.
Nebudou se týkat pouze krajů, ale také Hladových her. Tentokrát totiž 75. ročník her a to znamená čtvrtohry. Na každé takovéto hry si Kapitol chystá něco "mimořádného" Ale tentokrát je to přímo hrůzostrašně děsivé.

Jsou snad ve středověku a zemích třetího světa?!:
Dost často mi to tak přišlo. Velký nedostatek jídla, což bylo vinou vlády Kapitolu, praktiky trestu, které byly ve středověku a v dnešní době každému příjdou absolutně nemyslitelné.
Ve dvanáctém kraji mají mírotvorce, kteří jsou v celku normální, někteří dokonce milí jako například Darius. Ovšem období vzdoru si žádá nové a velice přísné mírotvorce, kteří začínají ve dvanáctém kraji vládnout tvrdou rukou a to, co dříve lidem odpustili noví neodpouští a přichází tresty. Bičování, pranýř, vyříznutí jazyka... Ano, čtete dobře! Jak říkám středověk.

Nedůvěra a spojenectví:
Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. A tak lidé dělají to, co by za běžných okolností nikdy neudělali. Jenže běžné okolnosti jsou pryč a místo nich jsou tu nové a velice nebezpečné. Lidé se proto i přes nedůvěru stávají spojenci aby přežili a udrželi na živu své milované.

Katniss, Peeta a Hurikán:
I přes to, že Katniss a Peeta vyhráli Hladové hry, nemají klid. Katniss totiž svým činem naštvala prezidenta Snowa. Což není vůbec dobré., je to přímo katastrofa. Katniss musí prezidenta přesvědčit, že to s Peetou myslí vážně a že ho opravdu miluje. To se ale nelíbí Hurikánovi, nejlepšímu příteli Katniss. Ten ji totiž taky miluje.
V každé knížce si z milostného trojúhelníku vyberu jednoho, kterého mám oblíbeného a druhého nemám moc ráda. Ale tady je to problém. Mám ráda oba, Peetu i Hurikána. Oba jsou skvělí. I když nazvat jejich vzdat milostným trojúhelníkem není moc přesné. Autorka totiž Katnissiny city popisuje dost chladně. Katniss se nikdy nechtěla vdávat a mít děti. To vše kvůli Hladovým hrám. Nechce totiž s hrůzou pozorovat, jak vylosují její dítě.


Můj názor:
Naprosto dech beroucí kniha. Už první díl mi připadal úžasný, ale druhý, tak to je teprv něco. Když jsem v recenzi na Les kostí psala, že jsem vypotřebovala snad 100 kapesníčků, jak jsem u knížky brečela, tak to nebylo nic v porovnání s Hunger games. Nebyla snad jediná stránka u které by mi netekly slzy z očí. Řvala jsem jak malé děcko. A to, jak jsem psala, že u knížek skoro vůbec nebrečím teď musí vypadat, že jsem lhala :) Ale já fakt skoro nebrečím, to jen teď ty dvě knížky :)
Teď už jsem zvědavá jen na třetí díl protože lepší jak ten druhé ho autorka už snad ani napsat nemůže.
Taky se už nemůžu dočkat filmového zpracování. Jsem zvědavá, jak si s tím tvůrci poradí.

Hodnocení:

Tímto bych chtěla moc poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

úterý 23. srpna 2011

Recenze - Upíří polibky: Počátek

ZR1128_Upiri_polibky.jpgAnotace:

Může se sen o lásce k upírovi stát skutečností?
Šestnáctiletá Raven se odmalička touží stát upírkou. Žije v malém městečku jménem Dullsville a nemá to právě lehké – nerozumí si příliš se spolužáky, kamarádí se pouze s farmářskou dívkou Becky a pochopení nenachází ani u svých rodičů. Hodně času tráví na hřbitově a okouzleně pozoruje staré strašidelné sídlo na kraji jejich městečka.
K Raveninu velkému překvapení a vzrušení se jednoho dne nastěhuje do starého sídla nová rodina, Sterlingovi. Vypadají poněkud zvláštně a brzy začnou kolovat zvěsti, že Sterlingovi jsou upíři. Zda je tomu skutečně tak, se rozhodne nadšená Raven zjistit. Seznámí se s mladým a okouzlujícím Alexandrem Sterlingem… a přeskočí mezi nimi jiskra. Je však Alexander skutečně upír? A pokud ano, bude schopen Raven proměnit?
Autorka románu Ellen Schreiber mistrně spojila romantiku s humorem a vytvořila tak příběh,který si získá srdce každé dospívající dívky.


Nakladatelství: Zoner Press
Počet stran: 160
Vazba: Měkká
Datum vydání: 2011


Návrat ke starému:
Vzpomínáte si ještě na ty staré dobré upíry, kteří nesvítili na slunci, nemohly na denní světlo jen proto, že mají kámen lapis lazuli u sebe...? Dali se zabít dřevěným kolíkem a spali v rakvích. Jestli ne, tak tahle knížka vám tyhle vzpomínky rozhodně oživí. Zdejší upíři mají jako postele bedny s hlínou a pochází z Rumunska. Nejedí česnek a nechodí na slunce. 

Raven milovnice černé a upírů:
Hlavní hrdinkou knihy je 16-ti letá Raven, která vůbec nezapadá do městečka, kde bydlí se svými rodiči a mladším bratrem, kterému říká Ňouma. O škole ani nemluvě. Její úhlavní nepřítel je Trevor se kterým válčí už od školky. Ostatní spolužáci je taky nemají příliš v lásce. Má jedinou kamarádku jménem Becky, kterou brání před šikanou. Miluje černou barvu, tmu, staré domy, ale hlavně upíry. A hádejte, co si vzala za kostým na Halloween. Šla za tenistku :) Jo Raven to za kostým považuje :).

Strašidelné sídlo má nové majitele:
V Dullsville, kde Raven žije je jedno staré sídlo, které je už nějakou dobu prázdné. Jednoho dne se ovšem do sídla nastěhují noví majitelé. A Raven milovnice dobrodružství se samozřejmě o nové nájemníky zajímá. Po Dullsville se navíc začínají šířit drby, že noví nájemníci jsou upíři. Nechodí totiž ve dne ven, všechny záležitosti za ně řeší jejich komorník. Ano, čtete správně, upíři mají komorníka :). V restauraci si objednávají jídlo výhradně bez česneku. Pro Raven jsou zkrátka velmi zajímaví. 

Raven a Alexander:
Zajímavá to dvojice. Oba milují hřbitovy, oblékají se výhradně do černé a lidé o nich nemají moc valné mínění. Alexandrova postava se mi docela zamlouvala. Líbilo se mi, jak byl ze začátku nesmělý a nevěděl pořádně, co má dělat :). Zkrátka mi připadal roztomilý. V průběhu se ale začal stávat jistějším v kramflecích - jak se říká.





Můj názor:
Oddechová knížka u které se taky zasmějete. Líbilo se mi, že autorka vytvořila postavu Raven jako holku, která se chce stát upírkou už od začátku knihy, udělala z ní taky milovnici hororů a černé. Ve většině ostatních knížek se hlavní dívčí postavy upírkami stát vůbec nechtějí, ale tady, tady je to právě naopak. 



Hodnocení: 

Tímto bych chtěla poděkovat nakladatelství Zoner Press za poskytnutí recenzního výtisku.

Recenze - Les kostí

Anotace:
Hlavná hrdinka Mary žije v postapokalyptickej kolónii, ktorú obklopuje v tesnom zovretí Les kostí plný znesvätených zombií. Obyvateľov pred nimi chráni iba plot z pevného pletiva. Ľudia pomaly zabúdajú na minulosť, podaktorí už ani neveria, že kedysi existovala rozvinutá civilizácia, iní zasa žijú v presvedčení, že za Lesom kostí, v ktorom na nich číha nebezpečenstvo, už nič nie je. Iba nepatrná hŕstka si zachovala vieru v existenciu života za Lesom. Mary hľadá odpovede na nepohodlné otázky: Prečo sa Znesvätení vrátili? Je kolónia naozaj jediným miestom na Zemi, v ktorom dnes existuje život? Dá sa prejsť Lesom kostí a nestať sa Znesvätenou? A ešte čosi – Mary verí v lásku.

Nakladatelství: Slovart.sk
Počet stran: 300
Vazba: Vázaná
Datum vydání: 15. 6. 2011

Svět jaký známe neexistuje:
Ve světě, kde žije Mary není nic takového, jako dnes. Létání na měsíc, mrakodrapy, auta, letadla, veškerá technika... To vše je minulostí. Líbilo se mi, jak autorka popsala pocity Mary, když viděla staré výstřižky z novin The New York Times, kde byl obrázek s nadpisem New York City a na něm byly vyfoceny mrakodrapy. To, jak se divila, že fotka je udělána z výšky, jako by někdo lítal a taky to, jak velice opatrně se k výstřižku chovala. Pro nás je tohle vše samozřejmostí, fotky, auta, letadla... nebereme to jako vzácnost, ale Mary ano. Nic takového totiž nezná, žije ve světě, kde mají jen to nejnutnější. 

Půjdeš za plot a zemřeš:
Tohle vtloukají dětem do hlav už od narození. Za potem není bezpečno, jen v kolonii. Lidé se plotu nesmí ani dotknout, dokonce se k němu jen přiblížit. Žijí v kolonii, kde je pár set lidí. Mají jen omezený prostor, kde se mohou pohybovat. Jsou si soběstační, vše si pěstují, vyrábí sami... A jestli je něco za plotem? Tak to nikdo neví. I když říct, že neví není asi moc přesné. Oni vlastně přesně neví, jestli tam něco je nebo ne. Sesterstvo jim tvrdí, že jejich kolonie je jediná, která zůstala. A pro lidi je jednodušší tomu věřit, než aby přemýšleli o opaku. Ale najdou se i tací, kterým to nedá a nevěří, že jejich kolonie zůstala poslední na celém světě. To přece není možné říkají si. A právě mezi ně patří Mary.

Znesvěcení:

Objevili se po Návratu. Jsou to lidé, které postihl virus a kteří se živí lidským masem. Nákazu šíří dál tím, že dalšího člověka kousnou a ten se změní v znesvěceného. A právě tihle žijí v Lese kostí za plotem kolonie. Vypadají příšerně. Maso jim odpadává z těla, jsou zohaveni, mají polámané končetiny od toho, jak se neustále snaží dostat přes plot do kolonie, kde cítí lidi, což je jejich potrava.



Marry:
Narodila se v kolonii a nic jiného nezná, vlastně ano, matka ji vždy vyprávěla příběhy o oceánu a Mary se na ně upnula. Nestačí ji život v kolonii, chce něco víc, chce zjistit, co je za plotem a Lesem kostí, kde žijí znesvěcení a přes který vedou chodníky na které mají od Sesterstva zakázáno   chodit. Touží po tom, aby jednou spatřila oceán, je jim přímo posedlá.

Sesterstvo:
Jsou to vlastně jeptišky, které se "starají" o blaho kolonie. Jsou nejmocnější z celé kolonie a vědí více než ostatní lidé. kteří tam žijí. Zdají se velice milé a taky to vypadá, že se snaží o blaho a prosperitu. Zdání ovšem může klamat. Ano, skrývají totiž tajemství a to ne jen tak nějaké. Není se proto co divit, když hrozí jejich odhalení. Jsou schopné udělat vše pro to, aby jejich tajemství zůstaly tajemstvími. 

Můj názor:
Zajímavá kniha, která nenechá člověka v klidu. Připadala mi ale dost pochmurná, hodně se tam mluvilo o smrti, která vlastně provázela celou knihu. 
Já většinou u knížek moc nebrečím, ale u téhle jsem brečela skoro pořád. Spotřebovala jsem snad stovku kapesníčků :)
Co bych ale vytkla, tak to, že autorka pořádně nevysvětlila jaké události předcházely Návratu a jak se to stalo.


Hodnocení: 





Timto bych taky chtěla moc poděkovat nakladatelství Slovart.sk za poskytnutí recenzního výtisku. 

Objednávat knihu můžete zde

U nás v České republice knih vyšla pod názvem Les rukou a zubů.